OLEVM ET VINVUM ADRIATICVM – Production of Olive Oil and Wine in Roman Histria and Dalmatia

Monografija „OLEVM ET VINVUM ADRIATICVM – Production of Olive Oil and Wine in Roman Histria and Dalmatia” autorice dr. sc. Jane Kopáčkove, stručne suradnice Antičkog odjela AMZ-a djelomično je temeljena na doktorskoj disertaciji autorice „Social and Economical Situation of Countryside in the Roman Province of Dalmatia and in the Histria in the 1st century BC – 5th century AD“, obranjenoj 2021. godine na Institutu za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Karlova sveučilišta u Pragu. Knjiga predstavlja rezultate dugogodišnjih znanstvenih istraživanja o maslinovom ulju i vinu u rimskom svijetu te odgovara na pitanja kada i kojim putevima su maslina i vinova loza došle na istočnu Jadransku obalu, kako su se uzgajale i koje su metode Rimljani koristili u proizvodnji maslinovog ulja i vina, dvije glavne namirnice antičke prehrane. Znanstvenici su prije smatrali da je proizvodnja vina i maslinovog ulja na istočnom Jadranu bila rijetko zastupljena, iako su klimatski uvjeti zapravo savršeni – topla mediteranska klima, puno sunca i obilje južnih padina u priobalnom dijelu. Rezultati novih istraživanja pokazali su upravo suprotno – proizvodnja vina i maslinovog ulja u rimsko doba u Histriji i Dalmaciji bila je široko raširena i na ekonomskoj karti rimskog svijeta zauzimala čvrstu poziciju. Iako je knjiga prvenstvo namijenjena znanstvenoj publici, može biti korisna i pojedincima zainteresiranima za lokalnu povijest, proizvodnju maslinovog ulja i vina ili svakodnevni život drevnih civilizacija Mediterana.

60,00 

Najniža cijena u proteklih 30 dana:
60 € (452.07 kn)

358 na zalihi

Format:

Jezik:

Godina izdanja:2023.

Dimenzije (mm):230x300

Težina (g):1950

Broj stranica:403

ISBN:978-953-8143-55-7

Možda će vas zanimati

7,00 

35,00 

26,00